Початок геральдики

У тижневому розділі Бемідбар є рядки, на на які варто звернути увагу любителям геральдики. Там зафіксована точна дата, коли було започатковано використання прапорів: перше число другого біблійного місяця (який згодом став називатися іяр), на другий рік по виході з Єгипту. (Бемідбар/Числа, 1:1)

Заповідь про використання прапорів колінами Ізраїля була дана ГаШемом:

Господь промовив до Мойсея та Арона: “Сини Ізраїля отаборяться, кожен з них під своїм прапором, під знаменом батьківського дому свого. Проти намету зборів і навкруги нього стануть табором”. (Бемідбар/Числа, 2:1,2)

Табір ізраїльтян на шляху до Обітованої Землі виглядав як військовий стан. У його центрі розташовувався Мішкан – переносний Храм. Довкола стояли намети колін Ізраїля, а кожне коліно мало отаборитися зі свого боку від Мішкану. Знамена й мали вказувати на дислокацію колін.

Прапор у Торі має назву דגל деґель; у множині דגלים дґалім. Це слово походить від дієслова ледалеґ לדלג – “перестрибувати”. Певно тому, що під прапорами коліна Ізраїля мали долати перешкоди на шляху до Ерец Ісраель.

За традицією вважається, що кольори знамен відповідали кольорам дорогоцінних каменів з нагрудника Аарона (Шемот/Вихід, 28:21), кожен з яких так само був символом певного коліна; дґалім були зроблені з шовку й на них були зображені тварини чи інші символи колін з пророцтва праотця Яакова. (Беришит/Буття, 49 глава)

Що було зображено на них, згідно традиції?

На червоному прапорі коліна Реувена були вишиті рослини дудаїм (мандрагори), що мають людську подобу (за іншим припущенням коліно мало ще одне знамено, де був вишитий орел).

На синьому прапорі коліна Єгуди був зображений золотий лев (от і я теж згадав прапор Львова).

На чорному знамені коліна Ефраїма – бик.

Тепер трохи перервемося, аби згадати вірш Анрі Волохонського “Город золотой” (який був покладений на музику й став відомою піснею Бориса Гребенщикова), і, зокрема, які саме тварини і у яких кольорах там фігурують.

На прапорі коліна Дана кольору сапфіра був вишитий змій (за іншим припущенням коліно мало ще один прапор, де був вишитий орел).

На зеленому прапорі коліна Шимона було вишито зображення міста Шхем.

На чорному прапорі коліна Іссахара – золоті сонце й місяць.

На білому прапорі коліна Звулуна – корабель.

На чорно-білому прапорі коліна Ґада було зображене наметове містечко.

На блакитному прапорі коліна Ашера було зображено оливкове дерево.

На пурпурному прапорі коліна Нафталі – лань.

На чорному прапорі коліна Менаше – буйвол.

На різнокольоровому прапорі коліна Біньяміна був зображений вовк.

На біло-чорно-червоному прапорі коліна Леві (яке не включають у перелік знамен 12 колін) був зображений нагрудник Аарона з 12 каменями – символом священства.

Що цікаво, немає відомостей про якесь спільне для всіх колін знам’я. Утім, є думка, що всі коліна об’єднувалися лише під чотирма прапорами – Єгуди, Реувена, Дана й Ефраїма – по чотирьох сторонах від Мішкану. Певно, дґалім у ту пору слугували не символами об’єднавчої ідеї, як нині, а знаками відмінности, й мали суто ужиткове значення.

Фото: мозаїка у старому єврейському кварталі Єрусалиму з символами 12 колін Ізраїля. Художник Yael Portugheis.

Leave a Comment