Що ми робимо п’ятничним вечором

Коли закінчується робочий тиждень і настає вечір п’ятниці, саме час згадати про важливу заповідь Тори: “Пам’ятай суботній день, щоб святити його”. (Шемот/Вихід, 20:8) 

Освячення суботи називається кідуш. І варто зізнатися, що виконувати цю заповідь дуже приємно. Справа в тому, що для цього нам знадобиться випити келих вина (або кухоль пива, чи, як варіант, чарочку горілки – кому що більше смакує; є й варіант для непитущих – виноградний сік). Така традиція. Але перш ніж перейти до сеансу винотерапії, важливо прочитати благословення. 

Ті, хто віддає перевагу читанню молитви на лешон кодеш, кажуть наступне: 

“Йом га-шиши. Ва-єхулу га-шамаїм ве-га-арець, ве-холь цваам. Ва-єхаль Елогім ба-йом га-швії мелахто, ашер аса; ва-їшбот ба-йом га-швії мі-коль мелахто, ашер аса. Ва-єварех Елогім ет йом га-швії, ва-єкадеш ото, кі во шават мі-коль мелахто, ашер бара Елогім лаасот. 

Барух Ата, Адонай, Елогейну, Мелех га-олам, боре прі га-ґафен! 

Барух Ата, Адонай, Елогейну, Мелех Га-олам, ашер кідшану бе-міцвотав, ве-рацавану, ве-Шабат кодшо бе-агава у-ве-рацон гінхілану зікарон ле-маасе в-рейшит, – тхілаль мікраей-кодеш, зехер ліциат міцраїм, кі вану вахата веотану кідашта міколь гаамім. Барух ата Адонай, мекадаш гашабат. Амен”. 

Тим, хто віддає перевагу молитвам українською, можна промовити все те ж саме рідною мовою: 

“День шостий. І було завершено небо, земля та все їхнє воїнство. І закінчив Бог на сьомий день Свою працю, якою займався, і в сьомий день відпочивав від усієї своєї праці, якою займався. І благословив Бог сьомий день, і освятив його, бо цього дня Він відпочивав від усієї Своєї праці, яка була створена Богом для діянь. 

Благословен Ти, Превічний, Бог наш, Цар світу, що створив плід виноградної лози. 

Благословен Ти, Превічний, Бог наш, Цар Світу, Який освятив нас Своїми заповідями і благоволив нам, наділивши нас Своєю святою суботою з любові та прихильності – на згадку про створення світу, перше зі свят, що нагадує про вихід з Єгипту. І Своєю святою суботою з любові та прихильності наділив нас. Благословен Ти, Превічний, що освячуєш суботу. Амен”. 

Після цього сідаємо вечеряти.

Нагадуємо, що проведення цього приємного караїмського обряду накладає певне зобов’язання, втім воно не менш приємне: утримуватися від роботи найближчої доби. Пити вино в цей день можна, а от працювати – ні. На цьому стоїмо.

Leave a Comment